Topmenu Calendar Archive Links Faculty and staff Publications Research projects Sitemap

Ibsens teater – scenisk og litterært

i Århus

19. - 20. maj 2006

Kasernescenen, Store Sal,

Langelandsgade 139, 8000 Århus C

Præsentation

Konferencens plakat

Ibsens teater – scenisk og litterært

Ibsen bliver stadig genopdaget og nyfortolket såvel i teater- og litteraturforskningen og den dramaturgiske forskning på universiteterne, som i nyopsætninger på teaterscener overalt i verden. Konferencen, som vil samle markante forskere fra Danmark og det øvrige Norden, vil blive et møde mellem disse og centrale nordiske scenekunstnere, hvor der sættes fokus på det sceniske og det litterære i Ibsens dramatik i lyset af aktuel teoriudvikling og de mange aktuelle fortolkninger på scenen.

Konferencen vil bringe forskningsmiljøer fra dramaturgi, litteratur- og teatervidenskab og nordistik sammen, samt skabe et møderum for akademiske forskere og udøvende kunstnere. Nordisk Akademi for Scenekunst, Fredrikstad er inviteret til at vise en nyopsætning af Gengangere, instrueret af performancekunstneren Kirsten Dehlholm og i programmet indgår et panel med kendte Ibsen-instruktører fra Danmark, Norge og Sverige. Vi har også fået tilsagn fra Det norske Utenriksdepartement om at vise en vandreudstilling over Henrik Ibsen og hans dramatiske forfatterskab.

Konferencen arrangeres af:

Nordisk Institut og Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet, i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Konferencen finansieres af:

Den Norske Ambassade i Danmark, Aarhus Universitets Forskningsfond, Nordisk Kulturfond og Forskningsstyrelsen.

Mere information om konferencen kan fås ved henvendelse til:

Sekretær Ulla Rasmussen, Center for Kulturforskning. Tlf: (+45) 8942 6900

Lektor Kristin Ørjasæter, Nordisk Institut, Aarhus Universitet

Lektor Lis Møller, Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet

Lektor Elin Andersen, Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet

Fredag 19. maj

09.30 – 09.45 Velkomst
09.45 – 11.00 Professor Atle Kittang, Universitetet i Bergen: Hedda – troll eller tragisk skikkelse?
Respons fra lektor Jette Lundbo Levy, Københavns Universitet
11.00 Kaffe
11.15 – 12.30 Professor Anne Marie Rekdal, Høgskolen i Volda/Senter for Ibsen-studier: Ibsens kvinner og friheten. Nora, fru Alving og Hedda Gabler
Respons fra lektor Lis Møller, Aarhus Universitet
13.00 – 15.00 Pause
Ibsens øye – Henrik Ibsen-udstilling i kantinen i Nobelparken (bygning 1482)
Udtstillingen handler om hovedtemaerne i Ibsens dramatiske forfatterskab.
15.00 -17.00 Ibsen på scenen
Lektor Bent Holm, Københavns Universitet: Konceptet frem for alt. Dogme forbehold. Om nyere Ibsen-iscenesættelser
Professor Roland Lysell, Stockholms Universitet: Ibsen på 2000-talets tyska scener - psykologi och minimalism
Lektor Elin Andersen, Aarhus Universitet: Hedda i vore hjerter
Ordstyrer: Lektor Kristin Ørjasæter, Aarhus Universitet
20.00 Gengangere

Gæstespil fra Nordisk Teaterakademi. Regi: Kirsten Dehlholm
Kasernescenen, Lille Sal, Langelandsgade 139, 8000 Århus C

Entré: 80 kroner (50 kr. for studerende)

Lørdag 20. maj

09.30 – 10.15 Professor Erik Østerud, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet: Khronos hos Ibsen
10.15 – 11.00

Professor Jørgen Dines Johansen, Syddansk Universitet: Bytte, gavegivning og forvandling i Et dukkehjem og Fruen fra havet

Spørgsmål og diskussion
11.30 Kaffe
11.45 – 12.30 Professor Live Hov, Københavns Universitet: Henrik Ibsen som teatermann - scenisk og litterært
Spørgsmål og diskussion
13.00 – 14.00 Frokost
NB. Tilmelding til frokost nødvendig
14.00 – 15.15 Professor Sven Åke Heed, Stockholms Universitet: Den postmoderne Ibsen
Respons fra lektor Niels Lehmann, Aarhus Universitet

Instruktørpanel med aktuelle Ibsen-iscenesættere

Tema: Instruktørens angreb på teksten

Deltagere: Terje Mærli kendt for mere end 20 Ibsenopsætninger i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, sidst med Hedda Gabler på Aalborg Teater. Runar Hodne, norsk instruktør der er i færd med at sætte op Byggmester Solness. Kirsten Delholm (Hotel Pro Forma), der iscenesætter Ibsen for første gang med den Gengangere som vises på konferencen, bliver repræsenteret med sin dramaturg Erik Exe Christoffersen.
Ordstyrer: Lektor Torunn Kjølner, Aarhus Universitet

17.00 – 17.30
Professor Peter Madsen, Københavns Universitet: Closing statement

DOWNLOAD TILMELDINGSBLANKET

Word fil - udfyldes og indsendes via e-mail.

Konferencens plakat

Updated 25 April 2006 by smc. Please mail comments to the web editor at Centre for Cultural Research.