Til Moesgård Museum Til forsiden
 
 
 
 
 
 

Reginbrand er navnet på Århus´ første biskop. Titlen har han allerede i år 948, men måske er han mere missionær end biskop.

 

Aros er den ene af kun tre danske byer, som har en biskop med ved et stort kirkemøde i Ingelheim i Tyskland i år 948. Det er omkring 20 år før kong Harald Blåtand "gør danerne kristne". Men vi véd stort set ikke andet, end at biskoppen hedder Reginbrand. Heller ikke, om han faktisk har bispesæde i Aros eller bare er biskop "på papiret".


Mission: Omvendelse

På dette tidspunkt er den tyske kirke nemlig meget opsat på at vise, at den kan omvende de hedenske daner. Og dét vil tre danske bispesæder jo være et godt bevis på.

Men uanset, om Reginbrand faktisk er biskop med egen kirke i Århus eller bare biskop af navn, så viser udnævnelsen, at tyskerne opfatter Aros som så betydningsfuld, at byen bør have en biskop.

Hvis Reginbrand har bispesæde i Aros, må det være i byens første kirke, som ligger udenfor voldene - på samme sted som Vor Frue Kirke ligger i dag.

 

Mission impossible?

Bispesædet bliver nedlagt i år 988. Måske fordi manden bag den danske kristendom, kong Harald Blåtand, på dette tidspunkt bliver dræbt i borgerkrig med sin egen søn, Svend Tveskæg.

Aros bliver først bispesæde igen i år 1060, hvor byggeriet af byens første domkirke, Skt. Nicolai, begynder.

Århus nuværende domkirke, Skt. Clemens, bliver først påbegyndt i 1190erne.

 

 
 
Kong Harald Blåtand "gjorde danerne kristne", står der på den store Jellingesten fra omkring år 965. Men meget tyder på, at de fleste daner stadig dyrker de gamle guder mange år senere.
 
 
  Åby-krucifikset, klik for stort billede  
 
Den korsfæstede kristus på et krucifiks fra Åby Kirke. Krucifikset er fra omkring år 1100 - altså lige efter vikingetiden.