Til Moesgård Museum Til forsiden
 
 
 
 
 
 
 
 
Århus er ældre, end vi hidtil har troet, og byens forsvar blev kraftigt forstærket på Harald Blåtands tid. Det er de klare svar fra den seneste store udforskning af byens fortid: Udgravningen af Nørrevold i Mejlgade.


Det var et usædvanligt rent snit gennem Århus´ gamle volde, der i 2003 dukkede frem under Mejlgade 8. Dermed blev udgravningen den første, hvor arkæologerne kunne få et godt, sammenhængende billede af, hvordan byggeriet af voldene er forløbet gennem tiderne.


Haralds store vold

Udgravningen bekræftede, hvad tidligere fund fra Pustervig havde antydet: At Harald Blåtand forstærkede Aros´ befæstning kraftigt i den sidste halvdel af 900-tallet. Han mere end fordoblede størrelsen på den vold, som måske blev bygget af hans far, kong Gorm "den Gamle", 50 år tidligere.

 

Århus bliver ældre

Men også undersøgelsen af den ældste vold bragte afgørende nyt frem: Neden under den ældste vold fandt arkæologerne nemlig spor af huse, ildsteder - og endda en vej. Disse fund har vist sig at kunne dateres tilbage til slutningen af 700-tallet. Det betyder, at Århus er grundlagt mere end 100 år tidligere, end vi hidtil havde troet.

 
  Glasperler fundet i Mejlgade, klik for stort billede  
 
 
Glasperler som disse fundet i blandt andet Mejlgade er et af tegnene på, at Århus er ældre end hidtil antaget: Perlerne er nemlig af en type, som også er fundet i Ribe, hvor de primært blev lavet i perioden mellem år 790 og år 820.
 

 

 

   
 
Før musen hen over tegningen af de udgravede volde og se, hvordan de kan have set ud i vikingetiden. Det grønne felt er den tidligste vold, det gule er kong Haralds vold.
 
 
  Udgravningen af Nørrevold, klik for stort billede  
 
Udgravningen af Nørrevold. Arkæologerne er i gang med at tage en afstøbning af det snit gennem de gamle volde, som ses ovenfor.