Til Moesgård Museum Til forsiden
 
 
 
 
 
 

Der er fundet hele fem runesten i Århus. Det er flere end i nogen anden dansk by.

 

Eksperterne mener, at alle fem sten er fra perioden mellem år 970 og år 1025. To af stenene er så ødelagte, at teksten ikke kan tydes. Men her kan du se de øvrige tre - plus en enkelt fra omegnen.

 

Magisk maske

Den mest kendte af Århus´ runesten er Århussten 4 med masken, som er blevet Moesgård Museums logo. Masken må have haft en bestemt betydning i de hedenske ritualer, for eksempel at beskytte mod onde ånder, for den findes også på andre runesten og genstande fra vikingtiden.

 

Ukendte Kæld

Teksten på Århussten nummer fem er med sine kun otte ord et af de bedste eksempler på, hvor ordknappe mange runesten er. Derfor taler man om, at runesten ofte er lavet af en ukendt mand til ære for en anden ukendt mand, hvis vigtigste bedrift åbenbart var, at han døde.

 

Alligevel var runesten ikke noget man stillede op for hvem som helst: De var dyre at lave og blev derfor kun rejst til minde om betydningsfulde mennesker. Derfor kan de fem sten ses som et tegn på, at Aros må have været en vigtig og velstående by i vikingetiden.

 

  Århussten 6, klik for stort billede  
 
 
"Toste og Hove rejste sammen med Fredbjørn denne sten efter Asser Saxe, deres fælle, en meget velbyrdig dreng. Han døde som den største unidding blandt mænd. Han ejede skib sammen med Arne."
Århussten 6, fundet i Vor Frue Kirkes fundament. Moesgård Museum.
 

 

Århussten 4, klik for stort billede  
 
"Gunulv og Øgot og Aslak og Rolf rejste denne sten efter deres fælle, Ful. Han fandt døden (...), da konger kæmpede." Århussten 4, fundet i fundamentet af Århus gamle vandmølle i Mølleparken. Moesgård Museum.
 
 
Århussten 5, klik for stort billede  
 
"Kæld rejste denne sten efter sin fader, Inge". Århussten 5, fundet i Vor Frue Kirkes fundament. Moesgård Museum
 
 
Hørningstenen, klik for stort billede  
 
"Toke Smed rejste stenen efter Troels, Gudmunds søn, som gav ham guld og frelse." Hørningstenen. Moesgård Museum.